Rainbowblack Academy

What is EFT?

What is EFT:

EFT (Emotional Freedom Techniques), ook bekend als Tapping, is een psychologische vorm van acupunctuur waarmee je positieve veranderingen in je leven kunt realiseren. Met deze snelle, doeltreffende techniek kun je stress verminderen, blokkades laten verdwijnen en positieve emoties versterken. Het mooie van EFT is dat je het bij jezelf kunt toepassen. Het is eenvoudig te leren, het kost je hooguit 5 minuten. Maar om het beste resultaat te krijgen, moet je net als bij yoga en meditatie blijven oefenen ontplooien en doen. Je kunt met EFT je leven blijvend positief veranderen. Daarom hou ik zo van EFT.

EFT gaat uit van het concept dat fysieke pijn en geestelijk welzijn nauw verbonden zijn met onze emotionele staat van zijn. Door te kloppen op traditionele Chinese acupunctuurpunten stimuleer je het energiesysteem dat langs onze meridianen loopt. Door mondeling of mentaal op onderliggende oorzaken van distress te focussen worden deze aangepakt, hier door kan de geblokkeerde energie op natuurlijke wijze worden vrijgegeven en kan de energie weer stromen. 

De basistechniek houdt in dat je je focust op fysieke prikkels, negatieve of positieve emoties, herinneringen of overtuigingen, terwijl je deze benoemt en ze tegelijkertijd hardop uitspreekt. Ondertussen klop je met je vingers op specifieke meridiaan-eindpunten op je gezicht en lichaam. Hierdoor verlaag je je stresshormonen, het kalmeert je zenuwstelsel, je hersenen worden opnieuw bedraad waardoor je op gezondere manieren reageert, en je energiebalans van het lichaam herstelt.

Energiepsychologie wordt nu beschouwd als een op bewijs gebaseerde behandeling voor traumas. (EFT is opgenomen in de energiepsychologie.) Er zijn nu meer dan 100 studies voor “Energy Psychology”, en 98% van hen vond significante resultaten. 

Daarnaast is er in de afgelopen jaren, ook door de Harvard Medical School, een groeiende aantal onderzoeken geweest waaruit blijkt dat EFT een doeltreffend effect heeft. Het is bewezen dat het effectief een aantal problemen oplost, waaronder stress, angst, fobieën, loslaten van blokkades, emotionele stoornissen, chronische pijn, verslaving, gewichtsbeheersing en beperkende overtuigingen, om er maar een paar te noemen. EFT wordt inmiddels gebruikt voor het bestrijden van depressie en het behandelen van het ptss syndroom.

Er is aangetoond dat EFT de *amygdala letterlijk “uitschakelt”, waardoor de stressrespons wordt verstoord en de hersensynapsen opnieuw kunnen worden bedraad voor een meer geschikte emotionele reactie op situaties. 

* amygdala is het oudste deel van onze hersenen, welke verantwoordelijk is voor ons oerinstinct van overleven: vechten, vluchten of bevriezen. Het deel van onze hersenen wat ons een bijvoorbeeld een gevoel van stress of angst bezorgt. 

De voorloper van EFT is TFT

Rond 1980 was Mary onder behandeling voor haar ernstige watervrees bij dokter Roger Callahan. Na 8 maanden behandeling met traditionele psychotherapeutische technieken was er nog niet of nauwelijks vooruitgang geboekt. .

Tijdens een sessie vertelde Mary dat ze erg misselijk werd als ze dacht aan water. Callahan, geschoold in Chinese geneeskunde en acupunctuur, vroeg Mary met haar vinger te kloppen op het meridiaanpunt dat hoort bij de maag. Tot verbazing van hen allebei verdween de misselijkheid. Sterker, ook de angst voor water bleek over te zijn, definitief.
Dr. Callahan ontwikkelde op basis van deze ervaring Thought Field Therapy (TFT). Een therapie, die bestaat uit verschillende protocollen, volgordes van het kloppen op acupunctuurpunten voor verschillende klachten.

Van TFT naar EFT

Gary Craig, ingenieur, coach en NLP-Master werd één van de studenten van dr. Callahan. NLP staat voor Neuro Linguistisch programmeren en is een geheel van technieken waarbij inzicht uit de taalpsychologie, gedragstherapie en hypnotherapie worden gebruikt.

Hij stelde kritische vragen en vroeg zich af of het nodig was om de verschillende lastige protocollen te volgen. Door veel testen ontwikkelde Gary Craig uiteindelijk het basisrecept om emotionele en lichamelijke klachten te behandelen: Emotional Freedom Techniques.

Gary Craig vond dat de resultaten die te behalen vielen met de EFT voor iedereen beschikbaar moesten zijn en stelde zijn handleiding gratis beschikbaar. In 1995 ontstond de eerste videocursus.

Ook was iedereen vrij om creatief om te gaan met het recept van de EFT om zo verbeteringen aan te brengen.

– Als je gaat kloppen: het maakt niet uit of je met je linker of rechter hand klopt en of je aan je linker of rechterkant van je lichaam klopt.  Stap 1, het eerste punt is op de zijkant van je hand en word ook wel karate punt genoemd. Terwijl je 3 keer je setup-statement zegt klop je op dit punt. “Ondanks dat ik dit probleem, deze angst, stress, hoofdpijn, etc. voel hou ik van mezelf en accepteer ik mezelf volledig.” Het klinkt misschien raar om iets te accepteren wat je niet wilt maar juist het niet accepteren heb je nodig om het los te kunnen laten. 

 Stap 1Na het zeggen van je setup-statement ga je al kloppend de andere punten bij langs terwijl je benoem wat je voelt Je geeft als het ware een stem aan je innerlijk gesprek.

“Miracles start to happen when you give as much energy to your dreams as you do to your fears”.

 – Richard Wilkins

INDIVIDUELE  EFT-COACHING

Soms zijn er momenten in je leven dat je even vast loopt. Momenten dat je net wat meer nodig hebt dan zelfhulptools.
Als EFT coach / counselor help ik niet dienende overtuigingen en emoties los te laten. En positieve emoties en gedachten te versterken zodat je anders met situaties om kunt gaan. En je je simpel weg gelukkiger voelt.

Voor meer informatie kijk op www.rainbowblack.nl of